Istorijska činjenica je da je izumiteljka brauni kolača bila Berta Palmer, čiji je suprug posedovao hotel Palmer House, 1893. godine u Čikagu.
Kolač je nastao pa zahtevima gospođe Berte, prilikom pripreme posluženja za dame koje su prisustvovale izložbi kolumbijske kulture u Čikagu.
Savremeni hotel Palmer House služi desert pokroviteljima, napravljen po istom receptu. Ovaj čuveni desert svoje ime je dobio negde posle 1893. godine nakon modifikacije u receptu.
Nama je svako poslužio kao inspiracija za jednu preukusnu i sočnu poslasticu koju smo nazvali Marina čoko fantazija za aronijom i višnjom.
Sve što Vam je potrebno je:
-200 g čokolade
-100 g šećera
-150 g maslaca
-4 jajeta
-150 g pšeničnog glatkog brašna tip 500
– prašak za pecivo
– vanilin šećer
–pekmez od aronije i višnje Marin špajz 360g
Priprema:
- Jaja, šećer i vanilin šećer penasto umutiti. U ovu smesu dodajte maslac koji je bio na sobnoj temperaturi, 150 gr omekšane čokolade i brašno pomešano sa praškom za pecivo.
- Smesu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta u kalupu koji ste podmazali maslacem.
- Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Ohlađen kolač premažite sa pekmezom od aronije i višnje iz Marinog špajza.
- Narendajte malo čokolade preko kolača za dekoraciju.
- Kolač isecite na kocke i po želji.
Uživanje može da počne 😊
Ne zaboravite da je u društvu uvek slađe.
Prijatno.
Vaš Marin špajz