Cupcake je kolačić koji se sastoji iz dva dela. Donji deo čini mekan biskvit, dok je na vrhu krem. Ovaj slatkiš je popularan zbog lako dostupnih sastojaka, brze i lake pripreme.
Termin cupcake ( “šolja za torte” ) u prevodu označava kolač čiji se sastojci mere šoljama, podseća na šolju i definitivno najbolje ide uz šolju čaja ili kafe…
Postoji mnogo različitih vrsta ovog čuvenog slatkiša, nastalih kombinacijama različitih ukusa biskvita i krema.
Dozvolite da Vam predstavim našu slatku kombinaciju: Cupcake sa čokoladnim biskvitom, pekmezom od aronije i maline iz Marinog špajza i lagane kreme od vanile.
Sve što Vam je potrebno je:
Biskvit:
-2 šolje brašna
-1 šolja jogurta
-1 šolja šećera
-1/2 šolje suncokretovog ulja
-1/2 šolje čokolade u prahu -čokoleva
-2 jaja
-1 kesica praška za pecivo
– papirne korpice za mafine
Fil:
-pekmez od aronije i maline iz Marinog špajza
Krema:
-Slatka pavlaka 500ml
-Aroma vanile ( par kapi-po ukusu)
Priprema:
- Izmešajte suve sastojke u jednoj posudi, a u drugoj tečne.
- Zatim ulijte tečne u suve i izmešajte.
- Pomoću dve kašike spuštajte smesu u papirne korpice za mafine koje ste prethodno poređali u kalupe. Neka 1/3 korpice bude napunjena smesom.
- Pecite na 200 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta.
- Nakon pečenja ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Ohlađen biskvit izdubite lagano kašikicom
- Masu od izdubljivanja izmrvite i sačuvajte za kasniju dekoraciju.
- Biskvit napunite sa kašikicom pekmeza od aronije i maline iz Marinog špajza
- Umutite penasto slatku pavlaku sa aromom vanile
- Umućenom pavlakom napunite špric za dekoraciju
- Po svom ukusu dekorišete svaki kolačić sa umućenim kremom i pospete sa sačuvanim mrvicama od biskvita
Ne zaboravite da ovi kolačići najbolje idu uz šoljicu kafe u društvu 😉
Vaš Marin Špajz