Ako ste ljubitelji lenjih pita i puterastog testa onda je ovaj kolač pravi izbor za Vas 😊
Bakin prhki kolač je preukusna kombinacija puterastog, prhkog testa i sočnog i neodoljivog pekmeza od aronije i višnje iz Marinog špajza .
Sastojci:
za prhko testo:
šolja* ili 225g šećera
3 šolje ili 375g brašna
kesica praška za pecivo
1/4 kašičice soli
225g hladnog putera isečenog na kockice
1 jaje
kašičica ekstrakta vanile ili kesica vanillin šećera
za voćni nadev:
pekmez od aronije i višnje iz Marinog špajza 720g (2 teglice)
4 kašičice gustina
Za dekoraciju:
Sladoled od vanile-6 kugli
Postupak:
- Zagrejte rernu na 190°C. Premažite ovlaš puterom okrugao pleh (24cm do 26cm).
- U činiju sipate pekmez od aronije i višnje iz Marinog špajza i gustin i dobro izmešate.
- U većoj činiji izmiješajte šećer, brašno, prašak za pecivo i so. U izmešanu smesu dodajte kockice hladnog putera, jaje, ekstrakt vanile (ili vanillin šećer) pa sjedinite testo. Ono će ostati mrvičasto, ali tako i treba da bude i nemojte dodavati nikakvu tečnost.
- Malo više od polovine testa ubacite u pleh, stavite preko voćni nadev sa pekmezom od aronije i višnje iz Marinog špajza pa na kraju preostali deo testa.
- Pecite oko 45 minuta.
- Ostavite da se malo prohladi pre rezanja na trouglove.
- Kolač se služi topao uz kuglu sladoleda od vanile.
Prijantno
Marin Špajz