Bakin prhki kolač

 Ako ste ljubitelji lenjih pita i puterastog testa onda je ovaj kolač pravi izbor za Vas 😊

Bakin prhki kolač je preukusna kombinacija puterastog, prhkog testa i  sočnog i neodoljivog  pekmeza od aronije i višnje iz Marinog špajza .

Sastojci:

za prhko  testo:

 šolja* ili 225g šećera

 3  šolje ili 375g brašna

 kesica praška za pecivo

1/4 kašičice soli

225g hladnog putera isečenog na kockice

1 jaje

kašičica ekstrakta vanile ili kesica vanillin šećera

za voćni nadev:

pekmez od aronije i višnje iz Marinog špajza 720g (2 teglice)

4 kašičice gustina

Za dekoraciju:

Sladoled od vanile-6 kugli

Postupak:

  1. Zagrejte rernu na 190°C. Premažite ovlaš puterom okrugao pleh  (24cm do 26cm).
  • U većoj činiji izmiješajte šećer, brašno, prašak za pecivo i so. U izmešanu smesu dodajte kockice hladnog putera, jaje, ekstrakt vanile (ili vanillin šećer) pa sjedinite testo. Ono će ostati mrvičasto, ali tako i treba da bude i nemojte dodavati nikakvu tečnost.
  1. Malo više od polovine testa ubacite u pleh, stavite preko voćni nadev sa pekmezom od aronije i višnje iz Marinog špajza pa na kraju preostali deo testa.
  • Pecite oko 45 minuta.
  • Ostavite da se malo prohladi pre rezanja na trouglove.
  • Kolač se služi topao uz kuglu sladoleda od vanile.

Prijantno

Marin Špajz